Boetedoening

maart18

In de oude tijden kon je met een pelgrimstocht boete doen voor slechte daden in je leven. Er zat dan wel altijd een element van fysieke beproeving in; een lange afstand, blote voeten, drie stappen vooruit en twee terug. Boetedoening lijkt niet meer van deze tijd en een vliegreis naar Jeruzalem of Mekka kun je toch moeilijk als boetedoening beschouwen. Maar toch kan een pelgrimstocht ook in deze tijd nog als boetedoening dienen.

Franciscaans klooster La Verna

Ik heb in een Franciscaans klooster in Italiƫ ooit een cel gedeeld met een man die in zijn eigen ogen slechte daden had gedaan. We sliepen beiden weinig de nachten dat we de kloostercel deelden. Volgens hem moest ik, die helemaal uit Nederland was komen lopen, wel iets heel ergs gedaan hebben. Ik kon wanhoop en schuldgevoel bij de man voelen. Ik kon ook merken dat het hem goed deed zich juist in dit religieus oord hiermee te verhouden. Ik heb voor mezelf niet het idee dat ik met een pelgrimstocht boete doe. Daarvoor geniet ik teveel van het lang en ver wandelen. Als ik schuld heb vind ik het bovendien beter sorry te zeggen tegen degene die ik iets heb aangedaan. Maar stel dat diegene mij niet wil zien of niet meer leeft dan kan ik wel willen praten maar praat er niemand terug. Dan is een pelgrimstocht misschien toch een optie.

posted under

Comments are closed.

Van 1 mei 2010 tot 1 september 2010 heb ik een pelgrimstocht gelopen. Langs Keulen, Chartres, Rocamadour en Montserrat. Onderweg heb ik veel kerkjes bezocht met zwarte Madonna’s. Gaandeweg gingen die steeds meer voor me betekenen. Ik heb al eens eerder een lange voettocht gemaakt. Destijds, ik was 27, liep ik naar Assisi. Ik liep toen alleen, klopte aan bij mensen voor overnachting. Nu liep ik gedeeltes alleen en gedeeltes samen; met een vriend, een goede collega, een fijne klant. Deze site was vooral bedoeld om de mensen die mee gingen lopen te betrekken en op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Nu staat ie vol met verhalen en beelden, en omdat ik niet alleen van lopen hou, maar ook van verhalen en beelden, blijf ik af en toe een blogje posten