Verhalen die verbinden

maart18

Vlak bij Efese ligt op een heuvel een kapel waar Maria haar laatste levensjaren zou hebben doorgebracht. In het meest bergachtige gebied van de Sinai ligt de Jebel Musa, de berg die naar Mozes genoemd is, van het brandend braambos en de tien geboden. Een dag of 5 ten Noorden van Assisi ligt La Verna, de plek waar Franciscus zijn stigmata zou hebben gekregen. Toen ik deze plekken bezocht heb ik genoten van de pracht van deze plaatsen, de schoonheid door de ligging in het landschap. Op de Jebel Musa die meer dan 2000 meter hoog is heb je een geweldig uitzicht. Je ziet uit over de rood- en geelgekleurde bergen van de Sinai, en vlak bij ligt de Jebel Catharina die nog een paar honderd meter hoger is dan de Jebel Musa. Als jonge man van begin 20 heb ik overnacht op de Jebel Musa. Bij het ochtendgloren keek ik naar de Jebel Catharina en nam me voor om die een volgende keer te beklimmen.

2nd time on Moses Mountain

Toen ik jaren later weer onderaan de beide bergen was beklom ik toch weer de Mozes-berg. Die andere berg ziet er ook mooi uit maar die mist het verhaal. Van de Jebel Musa wordt gezegd dat Mozes die beklom, en alhoewel we niet eens zeker weten dat Mozes die berg opliep is dat wel de berg die in de joodse, christelijke en moslimtraditie gezien wordt als de berg van Mozes. Dan loop ik die berg weer op en denk ik aan dat verhaal en verbind ik me een beetje met al die mensen die dat verhaal door de eeuwen heen verteld en gehoord hebben.

posted under

Comments are closed.

Van 1 mei 2010 tot 1 september 2010 heb ik een pelgrimstocht gelopen. Langs Keulen, Chartres, Rocamadour en Montserrat. Onderweg heb ik veel kerkjes bezocht met zwarte Madonna’s. Gaandeweg gingen die steeds meer voor me betekenen. Ik heb al eens eerder een lange voettocht gemaakt. Destijds, ik was 27, liep ik naar Assisi. Ik liep toen alleen, klopte aan bij mensen voor overnachting. Nu liep ik gedeeltes alleen en gedeeltes samen; met een vriend, een goede collega, een fijne klant. Deze site was vooral bedoeld om de mensen die mee gingen lopen te betrekken en op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Nu staat ie vol met verhalen en beelden, en omdat ik niet alleen van lopen hou, maar ook van verhalen en beelden, blijf ik af en toe een blogje posten